Current Lesson
Course Content

Tema A: Social inklusion

Tema A: Social inklusion

Aktivitet A.1 Grundregler for gruppen

HVORFOR, MÅL OG MÅL


At skabe tillid til gruppen.

At reflektere over, hvilke værdier der er vigtige for hver enkelt deltager at være i en gruppe.

At anerkende forskellighed i en gruppe og lære at håndtere den.

At reflektere over inklusion og dens betydning for hver enkelt deltager.

At være opmærksom på non-verbal kommunikation.

HVAD:



HVORDAN:


Erfaring med gruppedynamik (asynkron)

Facilitatoren forklarer de uudtalte regler for, hvordan vi interagerer i en gruppe, måske endda med eller i forskellige kulturer.

Hver deltager bliver bedt om at reflektere (skriftligt eller i en video) over en gruppesituation, de selv har været i, hvor de ikke følte sig inkluderet:

  • Hvad var det, der fik dig til at føle dig udelukket?
  • Var det noget sagt, kropssignaler, non-verbale og verbale?
  • Konteksten?

Beskriv nu en gruppesituation, hvor du følte dig fuldstændig inkluderet .

Facilitatoren opsummerer online og beder om et par eksempler.

Udarbejdelse af spilleregler for gruppen (synkroniseret)

Nu er deltagerne klar til at vælge grundreglerne for deres gruppe.
Facilitatoren foreslår 4-6 grundregler for interaktion i gruppen, f.eks.

  • "Respekt for forskelligheder",
  • "Snak med hinanden - ikke om hinanden",
  • "Lyt - afbryd ikke",
  • "Deltag - men det er ok ikke altid at deltage",
  • "Personlige oplysninger er fortrolige",
  • "Det er i orden at skifte synspunkt"

Hver deltager vælger den regel, de finder vigtigst.
Hvis reglen ikke er der, kan de skrive den. Deltagerne diskuterer i undergrupper, hvad de forstår ved hver regel, og hvorfor den er vigtig.

I den store gruppe vedtages spillereglerne. Facilitatoren kontrollerer, at alle deltagere kan forstå og overtage alle reglerne. Hvis en regel er bestridt, ændres den til noget, alle kan give samtykke til. Grundreglerne er nu i kraft, og de kan til enhver tid tages op til debat, hvis behovet opstår. Tilføj listen til YINT-forummet . Aktiviteten kan stoppe her eller fortsætte med:

Bæredygtige grundregler (asynkron)

Facilitatoren beder deltagerne om at definere uudtalte og talte "regler" for bæredygtig adfærd: Er der forventninger og eller mangel på forventninger til os i samfundet, der er relateret til bæredygtighed?
Lav en online-collage af 'do's and don'ts i en bæredygtig verden.

Aktivitet A.2 Komme ud af komfortzonen?

HVORFOR, MÅL OG MÅL


En invitation til deltagerne til at vide mere om deres personlige komfortzone,
og hvordan de udfordrer denne zone og går ind i læringszonen. Hvordan man stimulerer til refleksion over behovet for at finde interesse, for at udvide komfortzonen - hvilket er nødvendigt, hvis vi skulle engagere os i at omlægge til en mere bæredygtig livsstil. Om at turde handle og forandre sig.

HVAD:


Forklar
Lad deltagerne vide, at denne øvelse vil opfordre dem til at tage hensyn til deres personlige komfortzone, og hvordan man kan omgå dette, mens de engagerer sig i handlinger for en bæredygtig verden. Fortæl dem, at aktiviteten vil præsentere og diskutere forskellen mellem komfortzonen, udfordre/udvide komfortzonen og holde sig uden for den kritiske zone.


Udfør

Introduktion til 'Comfort Zone ':
Comfort Zonen, er et sted, hvor du føler dig helt tryg. Det betyder, at du kan udføre handlinger uden at føle dig genert, nervøs osv. • Tegn en lille cirkel på et flipover. Giv eksempler på, hvad der kan være inde i denne komfortzone: At gå i skole, køre bil (hvis du kan), lave god mad osv. Brug personlige eksempler inden for komfortzonen - eksempler der ikke er trivielle, som en hobby, der kræver færdigheder, du har. Forklar, at det er baseret på hver enkelt persons erfaringsniveau og udviklede færdigheder, som bestemmer, hvor, hvornår og hvordan de føler sig godt tilpas. Nogle gange vil folk overraske dig med, hvad de er trygge ved at gøre!

Introduktion til 'The Learning Zone':

• Skitsér en større cirkel, der omgiver den oprindelige cirkel – læringszonen.
Forklar, at det er en zone, der består af ting, du ville ønske, du turde – men ikke er der endnu. Understreg, at det skal være ting, der har læringspotentiale (hvilket betyder, at det er muligt) og vil få dig “på dupperne”, da det vil strække din komfortzone. Giv eksempler som: Tale foran en gruppe, løbe et maraton, give en tale for klimaet, selvom du ikke er vant til at tage sådan en rolle. Fortæl dem, at når de deltager i en aktivitet som denne, har de faktisk allerede forladt deres komfortzoner og er nu i deres læringszoner og er klar til at gøre noget usædvanligt.

Uddyb vigtigheden af at udvide din komfortzone ved at bevæge dig ind i din læringszone med jævne mellemrum. Det sker gennem uddannelse, men også under træningsaktiviteter og praktiske erfaringer. At turde handle!


HVORDAN:


Introduktion til 'The Critical Zone'.
• Tegn en stor cirkel omkring de to foregående cirkler. Denne zone betrædes, når nogen er i en dysfunktionel sindstilstand og gør noget, de ikke burde gøre. Hvilket gør dem bange eller utilpas. Forklar de ting herinde, der får folk til at føle sig utilpas, ikke stolte af eller sikre – overhovedet. For eksempel at køre bil, hvis du aldrig har lært det.


Fortæl deltagerne, at det er vigtigt at være opmærksomme på personlige grænser og især at vide, når de går ind i en kritisk zone. Kritiske zoner kan eksemplificeres ved at blive stillet spørgsmål, der er for personlige eller får dig til at føle dig utilpas, såsom aktiviteter, der er for krævende, for fysiske, for følelsesmæssige osv.

Diskuter
Spørg deltagerne, om og hvordan modellen gav mening for dem?

I DUOER: Bed deltagerne om at diskutere et par minutter med personen, der sidder ved siden af dem. Hvad kunne være deres personlige eksempler på en komfortzone?
Hvad er de sikre og trygge ved at gøre, bortset fra meget basale daglige aktiviteter? Bed dem om at dele et par eksempler fra deres komfortzone.

Lad dem overveje, om de kender til mennesker, der kun bevæger sig inden for deres komfortzone? Er disse mennesker glade? Keder de sig?

I DUOER: Hvad med dem selv, har de tænkt på at udvide komfortzonen – at vide mere, kunne mere? Er det derfor, de er her i dag? Bed dem om at fortælle, hvornår de er i læringszonen, i deres par.

PLENAR: Bed et par deltagere om at dele nogle kommentarer (måske ved at bruge en talepind/`talking stick´ til at introducere dette som en metode).
Bed endelig deltagerne om at reflektere over, hvad de kan identificere i deres kritiske zone – bekræft, at disse aktiviteter sørger for, ikke at komme i nærheden af denne zone. Diskutér dette.

Debriefing
Tilskynd nogle af deltagerne til at dele deres refleksioner med alle. Hvordan var øvelsen? Hvordan føles det at vide, når de bevæger sig fra komfortzonerne til læringszonerne? Hjælper denne øvelse dem med at identificere deres egne kritiske zoner og undgå disse, hvis de udsættes for dem?

Tips til facilitatorer
Formålet er at sikre, at deltagerne er mere bevidste om deres egne grænser, og at de tør sige nej til en aktivitet eller et spørgsmål, som krydser ind i deres kritiske zone.

Fortæl dem, at komfortzonen vil blive strakt, når de beskæftiger sig med bæredygtighedsspørgsmål, da det handler om livsstilsændringer og hvordan man alle kan mobilisere mennesker til denne sag – men det vil ikke være alt for kritisk. De skal hjælpe til, at det ikke sker, ved at kende sig selv og sige nej i tide.

Online version: Den kan laves på en MIRO bord, hvor zonerne tegnes.
Deling i break-out værelser.
Giv også deltagerne en opgave: Inden vi mødes næste gang, prøv noget nyt, der udvider din komfortzone. Tilføj oversigten til YINT-forummet .

Forberedelse/
materialer

En flipover og markører

Tid

Aktiviteten vil tage omkring 30 minutter til 1 time.

DIMENSION
/SDG relation

Social dimension, social inklusion.



Aktivitet A.3 Motivation - hvad skal der til for virkelig at engagere sig? 

HVORFOR, MÅL OG MÅL


At forstå motivationsfaktorer hos sig selv – og hos andre.
Som ungdomsledere kan det være nødvendigt at motivere andre og undersøge, hvordan man holder motivationen høj, selv når der ikke synes at være noget håb. Det er vigtigt for klimaaktivister – og for os alle.

HVAD:


Forklar
Indram denne øvelse ved at påpege, at vi alle nogle gange er i en position, hvor vi enten leder eller arbejder på en aktivitet sammen med andre – eller i en situation, hvor andre leder os. Brug dig selv som eksempel: Du leder lige nu en gruppe deltagere.

Forklar, at faktorer af motivation og engagement er afgørende, hvis vi skulle ændre noget i verden, i vores samfund og endda i vores eget liv.
Også for at forstå, hvorfor folk ikke er motiverede til at gøre noget.

Motivation er det, der får folk til at være aktive og fortsætte med at være det.
Så hvordan kommer vi dertil? Denne aktivitet handler om kerneelementer om motivation - og hvordan disse kan bruges til at kende sine egne 'drivere', men også til at forstå, hvordan man motiverer andre.


Udfør 

  • Del gruppen op i mindre grupper på 4-6 i hver (det samme uanset om det er i et fællesrum eller online).
  • Offline: Uddel post-it sedler, 6 til hver deltager (gerne 3 i én farve og 3 i en anden). Bed deltagerne om at tænke over, hvad der motiverer dem i noget, de deltager i (f.eks. et projekt, en gruppe osv.).
    De skal skrive et nøgleord på hver af de tre sedler. Online: Lav en MIRO-tavle, hvor hver deltager har post-its. Giv eksempler fra dig selv (dvs. du bliver motiveret, fordi du ser, at du gør en forskel, deltagerne lærer noget, og du får anerkendelse fra deltagerne).

HVORDAN:


  • Spørg så, hvad der de-motiverer dem. Giv et eksempel fra dit eget liv (hvis ingen anerkender din indsats; hvis du ikke har et valg om, hvad du skal gøre; hvis du arbejder alene osv.).
    Offline: Bed deltagerne om at skrive nøgleord om de-motivation på de næste tre post-it sedler. Online: Brug MIRO-tavlen igen, med post-its. Bemærk, at de ikke behøver at sætte deres navne på. Det er måske nemmere uden navne.
  • OFFLINE og ONLINE: Vis flipover med modellen.
    Forklar motivationsfaktorerne: At mennesker ofte motiveres gennem en følelse af EJERSKAB og INKLUSION (at de er en del af et projekt, en skole eller en organisation, hvor de føler, at de kan påvirke og tage del i beslutningstagningen); FORMÅL/MÅL (at forstå de overordnede årsager og mål for, hvorfor I gør dette sammen). For dig som facilitator kan det være, hvordan du virkelig tror på, at det du gør bidrager til en bedre verden osv. RESULTATER/RESULTATER (at det betyder noget, at du får noget gjort, kan ændre ting. Fejr milepæle, spor fremskridt og succes; ANERKENDELSE (at blive anerkendt for din indsats – måske få mere ansvar, folk anerkender din indsats, se den forestilling du lavede osv.) FÆLLESSKAB (følelse af at høre til et større 'vi', dvs. som at være en del af en gruppe) Slut af med at sige, at de fleste mennesker, for det meste er drevet af følelsen af fællesskab, men de andre motivationsfaktorer også er indflydelsesrige, og 'danner' praktisk talt ethvert fællesskab. Gør det så enkelt som muligt og kontekstualiser eksempler til den nøjagtige ramme.
  • Giv en flipover med modellen til hver gruppe.
    Online-deltagere får deres egen MIRO-tavle. Bed dem om at placere deres noter på modellen. Ikke alle noter er nemme at placere, men opfordrer til at tilføje nogle få fra hver deltager. Det kunne være både motiverende og demotiverende notater.
  • Diskuter i grupper i omkring 10 minutter, og lad grupperne præsentere deres flipover eller MIRO-tavlen med post-it-noterne på. Inviter til spørgsmål og kommentarer fra gruppen, især hvorfra de havde et interessant punkt.

Diskutér
Spørg deltagerne, om og hvordan modellen gav mening for dem?

Diskutér, hvordan modellen kan arbejde både med at analysere personlig motivation for at engagere sig – hvad der er vigtigt, for at motivere hver enkelt til at tage ansvar og blive/forblive aktiv – og hvad en gruppe kan gøre, for at vække motivation, hvis ingen ser ud til at være aktive og motiverede. (Facilitator: Forhold dig til den kontekst/situation, du er i).

Forklar, at når motivationen er nede, kan disse motivationsfaktorer ses på, for at tjekke, hvor man skal planlægge en ekstra indsats, for at holde motivationen høj.

Næste trin:
Identificér tiltag, der kan håndhæve hver af de motiverende drivere - hvordan giver man mere ejerskab, hvordan finder man et formål, som folk motiveres af, hvordan sikrer man, at resultater nås, og folk hyldes for deres indsats?

Du kan opsummere dine resultater på YINT-forummet


Råd til facilitatorer:
Bemærk, at ejerskab og anerkendelse primært taler til hjertet (følelser) - hvor præstation og formål taler mere til sindet.

Tag godt imod ethvert bidrag, også hvis det der stod på sedlerne ikke rigtig passer ind i modellen. Bare få dem til at opfinde en ny kategori.

PLANLÆGNING!
For at nå en bæredygtig verden skal motivationen være højere. Hvad ville være de skridt, du kan tage, for at øge motivationen, i en gruppe, du tilhører?

Forberedelse/
materialer

Post it-sedler (gerne i to farver)
Markører

En stor flipover med en blomst, opdelt i fire rum:
Ejerskab/inkludering Formål/mål Opnåelse/resultater Anerkendelse/anerkendelse i midten af cirklen placer en mindre cirkel med navnet 'community'/fællesskab. Dette skal enten være på et flipover (offline) eller kl. et MIRO board (online).

Tid

Aktiviteten vil tage en time.

DIMENSION
/SDG relation

Social dimension, social inklusion.

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!