Current Lesson
Course Content

Tema B: Økologisk fodaftryk 2

- hvor står jeg, og hvad kan jeg gøre for en fair andel for alle?

Workshop 2 Ecological Footprint 2 - En Fair andel af verden

Hvorfor

Forstå vores personlige fodaftryk, og hvordan du kan forbedre dit i dine daglige rutiner.

Mål og mål

  • Baggrund om økologisk fodaftryk
    (se afsnittet: Introduktion til økologiske dimensioner ovenfor)
  • Arbejd med ideer til at reducere vores personlige fodaftryk
  • Bliv kreativ og prøv at forbinde lykke med mindre fodaftryk

Kompetencer

Nysgerrighed, retfærdighed, motivation, samarbejde

Metoder

Workshop (input, interaktiv øvelse, aktiviteter)

Dimension / SDG-relation

Økologisk
SDG: 1,2,3, 6, 7, 8, 10, 13, 16


VARIGHED

AKTIVITET

30' - 45'

Intro: Økologisk fodaftryk - en rimelig andel af verden

30' - 45'

Økologisk fodaftryk

30' -45'

Forbindende: lykke og lille fodaftryk

15' - 30'

Refleksion og feedback:





Intro: Økologisk fodaftryk - en retfærdig andel af verden

INTRO/RAMME

Facilitator Introtekst:  I dag bruger menneskeheden hvad der svarer til 1.7 Planeten Jorden for at levere de ressourcer, vi bruger, og absorbere vores affald. Det betyder, at det nu tager Jorden et år og otte måneder at regenerere det, vi bruger på et år. Vi bruger flere økologiske ressourcer og tjenester, end naturen kan nå at regenerere, gennem overfiskning, overhøst af skove og vi udsender mere kuldioxid til atmosfæren, end skovene kan nå at binde. -> IKKE ØKOLOGISK BÆREDYGTIGT! eller rettere sagt IKKE FREMTIDSSIKRET! I øjeblikket har vi en uretfærdig situation, hvor omkring ¼ af befolkningen (forbrugerklassen) bruger ¾ af de globale ressourcer. Retfærdigt ville være, at ¼ af befolkningen kun bruger ¼ af de globale ressourcer (tip: husk resultatet af rejsen til Ganymedes). Og en retfærdig fordeling af ressourcerne (uanset hvor du bor på rumskibet jorden) ville være grundlaget for frihed. (reflektér om nødvendigt, igen på forskellen på:

a) retfærdig fordeling her & nu

b) hvad der er tilbage for fremtidige generationer; det er to forskellige udfordringer, som vi skal håndtere!)


Så der er et behov for først at finde ud af, hvad den rimelige andel for os alle er. Med Footprint-konceptet ved vi, hvor meget produktivt areal der er tilgængeligt på rumskibet jorden. (~¼ af jordens overflade er produktiv = ~12 mia. hektar; eksklusive ørkener, gletsjere, dybt hav. Dermed forenkles det land, hvor vi mennesker kan høste noget fra). At dele dette område med alle mennesker ville føre til en rimelig andel på 1,6 gha. Dette betyder, at hver person på rumskibet jorden får et areal på omkring 2 fodboldbaner, og disse fodboldbaner har en gennemsnitlig global produktivitet (altså ikke hvad produktiviteten i et land er, men planetens gennemsnitlige produktivitet til at sørge for alle mennesker) . Når vi kender den rimelige andel, skal vi måle vores forbrug og finde ud af, HVORDAN vi lever et godt liv på den rimelige andel

INSTRUKTIONER

Trin 1 - Gruppediskussion: Sådan lever du et godt liv på den rimelige andel

  • Dine visioner - referer til erfaringerne fra diskussionen "Ganymede" og "at Leve på Retfærdig fordeling’
  • Hvad ville det betyde på et: individuelt plan, for politikere, for virksomheder, for NGO'er osv. Fx behovet for regler, der gør det lettere for enkeltpersoner at opfylde klodens behov, klare regler for at producere produkter med det mindst mulige fodaftryk, …
  • Hvad skal du vide for at opfylde din del af den vision? fx Footprint af produkter (ikke kun pris), et begrænset budget om året?

Trin 2 - Individuelt (eller gruppe) arbejde: Lav en plakat eller præsentation af dine visioner og planer for at skabe en verden, hvor vi deler retfærdigt.

Deltagerne deler deres visioner og planer på YINT Forum i et format efter eget valg (video, lyd, tegninger, skrifter, digte osv.)

REFLEKSION & SYNTESE

Facilitator og deltagere gennemgår og kommenterer visioner og planer

FACILITATORS OG DELTAGERES ROLLER

Facilitators rolle: Forklar hvorfor vi IKKE er FREMTIDSSIKREDE, og hvorfor det ville være vigtigt at orienterer os om at leve på den retfærdige andel. Guide gennem processen og instruér diskussionen om de "NYE visioner". f.eks. Der er ingen migranter på rumskibet jorden, vi tænker i mål for planeten, ikke "bare" efter land!

Deltagernes rolle: Stil spørgsmål eller arbejder gennem hjemmesiden for Footprint Network , inklusiv den personlige footprint-beregner . Præsenter visioner på en kreativ måde (f.eks. plakater, videoer, tegninger, historier mv.).

TIP: Det kan være vigtigt at nævne, at 'den retfærdige andel' for mange mennesker på planeten ville betyde at have MERE, end de har nu. Og for nogle mennesker (den globale forbrugerklasse) at reducere forbrugsniveauet. Derfor højst sandsynligt et kæmpe løfte til migranter, der i øjeblikket lever for mindre end den rimelige andel... OG at europæere ikke er en god rollemodel for en bæredygtig livsstil (bruger i gennemsnit 5 gha! - 1,6 gha har de til rådighed):  Vi har alle brug for en bedre plan for en bæredygtig og fredelig livsstil på rumskibet jorden.

REFERENCE: Mere information om økologisk fodaftryk: www.footprintnetwork.org 






Aktivitet: Det økologiske fodaftryk

INTRO/RAMME

Miniforedrag: Hvad er: Økologisk Fodaftryk: Hvordan kan vi mennesker forhindre hinanden i at overudnytte de naturlige forsyninger (f.eks. træ, jord) på rumskibet Jorden? Hvordan kan vi indse, at vi allerede har overskredet de økologiske grænser (f.eks. ved at beregne vores personlige fodaftryk og sammenligne det med den retfærdige andel)?  Disse grænser overskrides stille og roligt. Der er intet stor BOM, som at køre mod en væg. 

Det er dér, det økologiske fodaftryk kan hjælpe os! Det økologiske fodaftryk viser os, hvornår vi forbruger for meget af vores naturreserver. Dette kan gøres på individuel basis som et personligt fodaftryk vs. fair andel eller på globalt plan: totalt økologisk fodaftryk vs. total biokapacitet på planeten. Det økologiske fodaftryk tager højde for naturen!
"Alt" vi skal leve af kommer fra naturen og derfor har vi brug for areal: fx bomulden til vores tøj, vores mad, materialer til vores møbler og andre redskaber, veje og spor, der hjælper os rundt, eller vores affald, der skal genbruges eller deponeres. Det økologiske fodaftryk repræsenterer summen af de produktive naturarealer forbrugt på et år, uanset hvor i verden der blev gjort krav på disse områder.


Hvilke områder har vi brug for?

Hvor meget areal er tilgængeligt?

Cirka ¼ af jordens overflade er produktiv = Cirka 12 mia. hektar. Fodaftryk Regnskab Beregning af det bioproduktive areal på Jorden: Produktive overflader, der er tilgængelige på Jorden for os at bruge, minus det areal, vi faktisk bruger til vores daglige behov (f.eks. landbrugsjord til mad, skovjord til papir). Resultatet er menneskehedens økologiske fodaftryk . Global Footprint Network har beregnet, at kun 1/4 af verdens overflade er biologisk produktiv: omkring 12 milliarder hektar. Når vi dividerer dette område med antallet af mennesker, der bor på Jorden, får vi FAIR ANDEL på 1,6 globale hektar (gha) for hver jordboer er. En gennemsnitlig europæer forbruger ca. 3 gange mere end den retfærdige andel: 5 globale hektar om året!

INSTRUKTIONER

Trin 1: Tjek dit lands øko-fodaftryk: https://data.footprintnetwork.org 

Trin 2: Tjek dit personlige fodaftryk : http://www.footprintcalculator.org/home/en 

Her finder du konklusionen for den gennemsnitlige europæiske livsstil: En reduktion af det personlige fodaftryk er ofte muligt, ved at tage små, men bevidste beslutninger i hverdagen. Ved at overholde følgende fem punkter for europæere kan der tages et stort skridt hen imod en bæredygtig livsstil:

Trin 3: Gruppediskussioner:

  • Hvad kan der gøres for at reducere landets øko-fodaftryk?
  • Hvad kan der gøres for at reducere mit/vores personlige øko-fodaftryk?
  • Diskuter dilemmaer, opbyg visioner og identificer konkrete løsninger med reference til EARTH-modellen . Det er aldrig for lidt, det er nok. (Seneca)

Enjoy life - Nyd livet Med et mindre fodaftryk: flere venner, familie, tid, sjov,...

Act together - Skab sammen. At skabe en bæredygtig verden, der understøtter at leve på et lille fodaftryk!

Reducér dit forbrug af kød og animalske produkter! Foretræk sæsonbestemte og lokale plantebaserede økologiske produkter

Rejs med tog, cykel og bus. 

Flyv ikke ! Kør mindre i biler, aldrig alene, med grøn elektricitet!

Home green home!  Med grøn energi, godt isoleret, mindre, adgang til offentlig transport


REFLEKSION & SYNTESE

Tag de 5 vigtigste ting (link: fra EARTH model diskussionen ovenfor) i tankerne og overvej: At ændre din egen livsstil betyder ikke, at du giver afkald på alt, hvad der er vigtigt for dig. Det handler derimod om bevidste handlinger i hverdagen og tilfredshed i din hverdag.

Opgave: Når du tænker på din egen forbrugeradfærd, hvad kan du/er du villig til at gøre ? Præsentér dine tanker på en kreativ (måske endda kunstnerisk) måde efter eget valg! (gruppe- eller individuelt arbejde) kan omfatte dilemmaer, visioner og løsninger.

FACILITATORS OG DELTAGERES ROLLER

Hvad facilitator kan:

  • Give input, stil spørgsmål og forsøg at fremme en diskussion om input.
  • Guide gruppen til at tjekke dit/dine land(e) og personlige fodaftryk og saml resultaterne og diskussionen i den store gruppe.
  • Ud fra en vis viden om ting med forbedringspotentiale, forklar og moderér gruppearbejdet "Hvad kan jeg gøre?"
  • Stil spørgsmål som: Er der et ønske om en politik, der kan hjælpe dig med at implementere dine tanker i din daglige rutine?
  • Hvis nogle vigtige eksempler mangler: “Har du tænkt over/diskuteret ..?”
  • Hvad er tidsperspektivet: Starter du i dag, i morgen, næste uge eller om et år?

Hvad deltagere vil gøre:

  • Stille spørgsmål og arbejde sig gennem hjemmesiden for Footprint Network , inklusive den personlige footprint-beregner .
  • Præsentere - på en kreativ måde - deres eksempler på "Hvad kan jeg gøre?" på en aftalt dato.
  • Poste deres resultater og ideer på YINT Forum i et format efter eget valg (f.eks. video, lyd, tegninger, skrifter, digte osv.) hvor de vil blive gennemgået af facilitator og andre

TIPS: Skal overvejes: ernæring, bolig, mobilitet, forbrug, genbrug, da disse dækker omkring 80 % af det samlede fodaftryk af europæers livsstil. Så uden at tage fat på disse ting, kan vi ikke leve af vores retfærdige andel. Det er tydeligt, at ikke alle gruppemedlemmer har mulighed for på et tidspunkt at tage med fly, med bil eller eje et velisoleret eget hus. Så vær positiv og ros også "små ting". Men det er stadig afgørende for gruppen at forstå, hvordan måden at leve på kunne se ud for at opfylde den gyldne regel: "Man skal behandle andre, som man selv vil behandles" - med de begrænsede ressourcer for øje. Fordi en retfærdig deling af verdens ressourcer er en forudsætning for en fredelig verden!

REFERENCE: Baggrundsinformation om det økologiske fodaftryk: www.overshootday.org/kids-and-teachers-corner /classroom-activities/

Bemærk: Det er muligt at beregne det økologiske fodaftryk på forskellige niveauer: for hele verdens befolkning, for lande, regioner, produkter og også for mennesker. Til sidstnævnte blev der udviklet brugervenlige, personlige Footprint-beregnere.


Områder, der skal overvejes om, hvordan man reducerer fodaftryk:

Ernæring

Bolig & Mobilitet

Forbrug

Vær bevidst om kalorier

Reducér madspild

Køb "økologisk" mad

Sæsonbestemt og regionalt produceret mad

Tilpas en “lav kød” diæt

Undgå emballage

Lav mad sammen

Undgå mad, der transporteres med fly

Spar på energi og vand

Åbn vinduet for ventilation

Ingen stand-by på elektroniske enheder

Effektiv lysteknologi

Brug offentlig transport, bus, cykler

Del ting

Skift til vedvarende energiforsyning, hvis det er muligt

Installer vedvarende energi i dit hjem, hvis det er muligt

Isoler dit hjem, hvis det er muligt

Foretræk kvalitet frem for kvantitet

Mindre papir - Mere genbrug - Flere  genbrugsprodukter

Mindre tøj/slidstærkt tøj

Holdbare produkter og beskedent elektronisk udstyr

Bevidst undgåelse af spild

Genbrug affald

Forlæng produktets levetid (f.eks. reparation, brug brugt)

Undgå - hvor det er muligt





Aktivitet: Forbind lykke og lille fodaftryk 

INTRO / RAMME

Ved at analysere menneskers fodaftryk og lykke i Østrig opstod 4 grupper:

  1. Højt fodaftryk og ulykkelig -> "skør"
  2. Lille fodaftryk og ulykkelig -> "elendighed"
  3. Højt fodaftryk og glad -> "luksus"
  4. Lille fodaftryk og glad -> "på rette vej"

At være fremtidssikret betyder, at vi finder et godt liv med en retfærdig andel af verden.

INSTRUKTIONER

Trin 1 - Find eksempler med næsten ingen fodaftryk og præsentér det på en kunstfærdig måde, eller bare gør det sammen lige i dette øjeblik! Eksempler kunne være: massage, gå barfodet, yoga, nyde naturen, nusse, meditere, bruge tid sammen med nogen, snakke med hinanden, sidde i solen, bade i hav el. sø, klatre i træer, danse, glæde sig, drikke postevand, samle vilde urter, tænke, sove, gå, synge og lave musik, være glad, elske, drømme om det gode liv for alle.

Trin 2 - Opret en gruppe-visuel og præsentér den for en stor gruppe   (???)

REFLEKSION & SYNTESE

Gruppe Refleksion: Snak om, hvordan man lever et 'lille fodaftryk og lykkeligt' liv

FACILITATOR OG DELTAGER ROLLER

Hvad vil facilitator gøre:

  • Introducér workshopens tema
  • Giv tid og plads til, at deltagerne kan være kreative.
  • Moderer præsentationerne.

Hvad DELTAGERE vil gøre:

  • Være kreative og præsentere deres ideer på en kunstfærdig måde.
  • Prøve at forbinde deres tanker med øjeblikkelig handling og oplev nye ting på (forhåbentlig) en morsom måde.
  • Post’e deres resultater og ideer på YINT Forum i et format efter eget valg (f.eks. video, lyd, tegninger, skrifter, digte osv.) så de kan gennemgås af facilitator og andre deltagere inden en aftalt dato.

TIP: Ideen er at have forslag til en masse forskellige handlinger -> så der ikke er ét eksempel, men mange forslag at give sig i kast med; hvis grupperne går efter kun ét eksempel, så mind dem om "flere eksempler", men hvis det passer bedre til din tidsplan, er et eksempel for hver gruppe også fint!

REFERENCE




0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!