Current Lesson
Course Content

2.2 Kapacitetstilgang

Et godt liv kræver ressourcer, men også evne til at bruge dem godt. Hvis du vil være mobil, har du brug for et køretøj, som fx en cykel, men du skal evne at køre på den. Dette gælder for mange spørgsmål inden for bæredygtighed: vi har brug for vedvarende energi, men vi skal også bruge, den energi vi har til rådighed fornuftigt. Vi skal planlægge hvordan vi rejser bæredygtigt osv. Amartya Sen (Indien) og Martha Nussbaum (USA) har filosoferet over, hvilke kapaciteter der er nødvendige for et bæredygtigt liv og identificeret ti kerneegenskaber. Her er fem udvalgte:

  • At være i stand til at bruge sanserne, at forestille sig, tænke og ræsonnere – og at gøre disse ting på en "virkelig menneskelig" måde. At indse, hvordan solskin eller regn føles på vores hud, lytte til naturens lyde, nyde musik og kunst – det er ting, vi alle burde være i stand til.
  • At være i stand til at leve med og over for andre, at genkende og vise omsorg for andre mennesker, at engagere sig i forskellige former for social interaktion; at kunne forestille sig en andens situation. Omsorg for andre, deres behov og deres følelser gør os til virkelig mennesker.
  • At kunne leve med omtanke for og i forhold til dyr, planter og naturens verden. Den berømte filosof Albert Schweizer sagde: "Jeg er et liv, der ønsker at leve midt i livet, der ønsker at leve."
  • At kunne grine, lege og nyde rekreative aktiviteter. Lad os have det sjovt! Det er en del af et godt liv.
  • At kunne deltage effektivt i politiske valg, der styrer vores liv.


Disse kompetencer og evner er i fokus i alle de præsenterede aktiviteter i denne håndbog. De er lidt omstruktureret fra deres oprindelige form til at kunne fungere i en blended læringskontekst.

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!