Current Lesson
Course Content

6. Introduktion til den økonomiske dimension

Økonomi forbundet til aktiemarkedet, industrien og multinationale virksomheder. Penge, arbejde, ejendom og rigdom er resultatet af økonomien. Vi har brug for penge til sundhed og sociale ydelser, til uddannelse og sikkerhed, til at have det sjovt, og til at hjælpe andre. Vores måde at drive forretning på, betyder velstand for mange mennesker, men udnyttelse og fattigdom for andre. Det har bragt vores planet på randen af ødelæggelse. Derfor er det vigtigt, vi tænker på økonomien, hver gang vi taler om bæredygtighed.

“Ikke alt, der har en værdi, behøver nødvendigvis også have en pris ....” (W. Ambros, østrigsk singer-songwriter). Der er ingen tvivl om, at økonomiske aktiviteter er meget vigtige. Men de centrale spørgsmål er: Er det at tjene penge vigtigere end alle andre aspekter af vores liv? Er det muligt at have et økonomisk system, der ikke fokusere på at maksimere profit, men i stedet på solidaritet? Det er vigtigt at overveje de sociale og økonomiske konsekvenser af fællesskab, socialt og frivilligt arbejde. Derudover er der deleøkonomi: At dele ressourcer i stedet for at købe dem ind individuelt fx en bil eller en værktøjskasse. I landbruget blomstrer fællesskabsbaseret landbrug frem, hvor en gruppe mennesker fælles finansierer dyrkningen af grøntsager og frugt, og hvor alle får del i høsten. Dette er en trend i vor tid, hvor unge mennesker søger en balance mellem arbejde og privatliv og alternative økonomiske ordninger for at skabe mening. I denne dimension vil vi undersøge, hvordan vi ønsker at drive forretning, og se nærmere på tre temaer:


Tema A Workshop: : Værdier - handler det kun om penge?
Lad os tænke på, hvad der er vigtigst for os, hvad vi kan få for penge, og hvad vi ikke kan købe os til: Venskab, kærlighed, tilfredshed (de rigeste af alle rockbands, eks. The Rolling Stones synger højt: "I can’t get no satisfaction..” (Jeg kan ikke få nogen tilfredsstillelse)). 

Tema B Workshop: Nye visioner - ressourceøkonomi, lokal deling, fælles ressourcer

De førende økonomier har ført os ind i en miljøkrise. Lad os tænke økonomien på ny og søge efter nye modeller: ressourceøkonomi, lokal deling osv.

Refleksion: Skabelsen af en ny vision, minimering af fodaftryk og ikke-monetær økonomi 

Økonomi er ikke et formål i sig selv. Her reflekterer vi over spørgsmålene: 

Hvad er økonomien god for? Hvad vil vi gøre med flere penge? Hvordan kan vi skabe velfærd, f.eks. ved at spare penge samtidig med at minimere vores øko-fodaftryk, altså med mindre påvirkning af miljøet.

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!